De belangrijke titel
Paarden
// Elektrolyten: een hype of een must?
20-06-2018
De temperaturen zouden vandaag en volgende week weer oplopen tot een mooie 25 graden. Tijdens periodes van warmte wordt er met regelmaat gesproken van het bijgeven van elektrolyten aan je paarden. We stellen ons echter de vraag of dit wel nodig is. Om alle mythes en raadsels de wereld uit te helpen zijn we raad gaan vragen bij Fien Demeyere, voedingsexperte bij Cavalor. Fien heeft ons een zeer duidelijk artikel bezorgd dat we uiteraard met jullie willen delen.
Met de zomer in aantocht en temperaturen die de hoogte in schieten, is het belangrijk om elektrolyten opnieuw onder de aandacht te brengen. Sommige paardenhouders geven ze dagelijks, anderen alleen bij een hittegolf of bij een zware wedstrijd. Wanneer heeft het paard die elektrolyten nu eigenlijk nodig, en waarom?
Lichaamstemperatuur en zweet
Net zoals mensen zweten paarden om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Het paardenlichaam doet namelijk aan thermoregulatie en geeft op die manier warmte af. Zweten brengt echter ook nadelen met zich mee want naast heel wat vocht gaat er ook een groot gehalte aan elektrolyten verloren. Dat vocht en die elektrolyten moeten na het zweten terug aangevuld worden om dehydratatie te voorkomen en om ervoor te zorgen dat alle biochemische processen in het paardenlichaam goed kunnen blijven verlopen. Uiteraard heeft het lichaam hier ook een eigen systeem voor. Als het lichaam de mineralen Na, K, Cl uitzweet, gaat het die verliezen compenseren door minder elektrolyten af te voeren met de urine. Dit systeem houdt stand als paarden kleine hoeveelheden zweet verliezen. Paarden die intensief sporten hebben echter 2 à 3 dagen nodig om het verlies aan elektrolyten te compenseren. Daarom is een tijdige aanvulling van elektrolyten essentieel.
De drijvende krachten voor watertransport
Elektrolyten zijn mineralen die elektrische impulsen in het lichaam kunnen doorgeven; ze kunnen zich met andere ionen binden om op die manier zouten te vormen. Elektrolyten zijn vooral belangrijk voor de vochthuishouding en het behoud van de zuurtegraad in het lichaam. Ze worden gezien als de drijvende kracht voor watertransport doorheen het hele lichaam. Daarnaast hebben ze een grote invloed op spier- en zenuwfuncties. De belangrijkste elektrolyten zijn natrium, kalium en chloor.
Zout alleen is niet voldoende
Indien we alle elektrolyten die met het zweet verloren gaan willen aanvullen met het oog op een versnelde recuperatie, is het aangeraden een complete elektrolytenmix te gebruiken. Keukenzout bevat enkel natrium en chloor, dus hiermee kunnen we het verloren kalium niet aanvullen. Alle elektrolyten hebben invloed op elkaar. Een bepaalde elektrolyt toedienen heeft dus ook invloed op de opname van andere elektrolyten. Daarom is het aangeraden om de elektrolyten in de juiste balans aan het paard te geven. Daarnaast zal bijvoorbeeld fructose, aanwezig in sommige elektrolytenmixen, het transport van elektrolyten door bepaalde membranen bevorderen. Die elektrolytenmixen bevatten ook bijkomende grondstoffen die het recuperatieproces ondersteunen. Bij het kiezen van een elektrolytenmengeling is het dus belangrijk om in de gaten te houden welke drager gebruikt wordt en of die functioneel is in het supplement. Fructose is bijvoorbeeld een functionele drager terwijl tarwegries of luzerne geen nutritionele functie heeft als het over elektrolyten gaat. Je kunt informatie over de dragers meestal op het etiket terugvinden.
Elektrolyten, het hele jaar door
Elektrolyten worden veelal in de zomer gegeven. Het is niet nuttig om ze aan het dagelijkse rantsoen toe te voegen, maar wel telkens na transport, trainingen, wedstrijden of andere situaties waarin het paard gaat zweten. Op die momenten is het wel aangeraden elektrolyten te geven, ongeacht de temperatuur of het seizoen. Natuurlijk is het zo dat paarden meer zweten in de zomer, maar denk ook eens aan die training in de binnenbak in de winter!
Praktische tips:
- Geef meer dan zout alleen Kalium is even belangrijk als natrium en chloride. Te veel natrium zal de opname van kalium verhinderen en dat gebeurt als je alleen zout geeft.
Vaccineren van uw veulen en paard
Vaccinatieregels voor wanneer u op wedstrijd gaat
Sint-Antonius 2017
De 3 de zondag van de maand januari worden de dieren van Oud-Turnhout gewijd aan de kerk van Oosthoven . Wij kunnen ook altijd wat extra hulp gebruiken om onze dieren gezond te houden en hebben dus onze paardjes laten wijden door de pastoor van dienst. Zo hebben we hopelijk niet teveel dierenartshulp nodig!
Foto : vertrek van onze groep naar de verzamelplaats, helemaal in IJslandse kledij.
De wijding wordt ieder jaar georganiseerd door de plaatselijke LRV afdeling en zorgt voor heel wat animatie in Oosthoven: paarden, honden en traktoren vormen een stoet en komen in optocht voorbij de kerk en worden door de pastoor gezegend met wijwater. Naast de zegening zijn er andere activiteiten rondom Sint -Antonius in Oosthoven.