Katten

Katten hebben is iets fantstisch! Het is prachtig om te zien hoe de tamme huiskat nog een duidelijke verwantschap met zijn wilde voorouders heeft. Hierdoor hebben katten een iets andere verzorging nodig dan de hond. 

De jonge kat

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een kitten?

Probeer, indien mogelijk, een kitten uit te zoeken bij een betrouwbaar adres zoals een dierenasiel, een vriend of een aanbevolen fokker. Het is heel belangrijk dat u een kitten haalt bij een adres waar men de kittens van jongs af aan heeft gehad. Dit met het oog op zo min mogelijk gedragsproblemen op oudere leeftijd.

Een gezond kitten heeft de volgende kenmerken:

  • Alert, nieuwsgierig en speels. Hou er rekening mee dat kittens die moeilijk hanteerbaar zijn en blazen of slaan slecht gesocialiseerd kunnen zijn.
  • Schone heldere ogen zonder uitvloeiing. Uitvloeiing van de ogen kan een teken van niesziekte zijn.
  • Schone, roze oren zonder een spoortje aangekoekte bruine oorsmeer. Dit zou kunnen duiden op oormijt.
  • Een natte neus. Er zou geen slijm/korsten rondom de neus moeten zitten.
  • Een schone aaneengesloten vacht zonder zwarte spikkels, dit zijn vlooienpoepjes. Kijk voor de zekerheid naar de buik, hier zijn vlooien het beste zichtbaar.
  • Een schone achterhand. Check eventueel ook de kattenbak op de aanwezigheid van goede stevige keutels om te voorkomen dat u een kitten met diaree in huis haalt.
  • Geen kale plekken, dit kan meerdere oorzaken hebben als, mijt, schimmel of vlooien. Sommige schimmels zijn besmettelijk voor mensen.

Verder:

  • Koopt u kittens bij een dierenwinkel of via een advertentie; dan is de kans groter dat u een kitten aanschaft dat al geïnfecteerd is met niesziekte, oormijt, wormen en vlooien.
  • Verlegen, kleine katjes die in een hoekje zitten worden vaak uitgekozen maar zijn over het algemeen niet de gezondste katjes. Beter is er de tijd voor te nemen en zoek een flinke, gezonde kitten uit dat barst van persoonlijkheid.
  • Controleer het geslacht, waarbij het handig is als u een broertje of zusje heeft om mee te vergelijken. Bij een vrouwtje (poes) zitten de anus en vulva vlak bij elkaar terwijl bij een mannetje (kater) de anus en penis verder uit elkaar zitten.
  • Een goede eigenaar vindt het prima dat u hen thuis bezoekt om de kittens met hun moeder te bekijken. De omgeving moet hygiënisch zijn met schone kattenbakken en gelukkige, speelse kittens.

Vaccinatieschema voor uw kitten

Sterilisatie van de poes

Sterilisatie voor een aangenamer gezinslid

  • Krolse poezen in huis kunnen een drama zijn, ze zijn bijna niet in huis te houden en erg luidruchtig. Na sterilisatie is dit probleem opgelost, omdat de poes niet meer krols wordt.
  • Gecastreerde en gesteriliseerde katten zijn gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere katten.

Sterilisatie/castratie zorgt ervoor dat uw kat gezonder blijft!

Gesteriliseerde katten hebben minder gezondheidsproblemen. U hoeft niet meer bang te zijn dat uw poes baarmoederontsteking en/of melkklierkanker krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste krolsheid het risico op deze aandoeningen tot nul reduceert. Na elke krolsheid wordt de kans groter dat uw poes last krijgt van baarmoederontsteking, melkklierkanker of nog erger, allebei! Melkklierkanker bij de kat is in 95% van de gevallen zéér kwaadaardig!

De ingreep

Sterilisatie is een standaardingreep die gebeurt onder algehele narcose. De adviesleeftijd van sterilisatie (en castratie) is tussen de 6 en 9 maanden. Bij sterilisatie wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt. Uw kat kan dezelfde dag weer naar huis. U zal bij poezen pijnstillers meekrijgen voor de dagen na de operatie. Na 10 dagen wordt de sterilisatiewond door ons gecontroleerd. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Indien een kap wel gewenst is kan ik deze meegeven.

Castratie

Castratie voor een aangenamer gezinslid

  • Zonder de bekende paringsdrang kan uw kat een aangenamer huisdier worden. Minder vechtende katten, geen opdringerige acties en serenades van uw kater.
  • Ongecastreerde katers beginnen vanaf de puberteit te sproeien, ook in huis! De zeer onaangename lucht die hierbij verspreid wordt wilt u zeker NIET in huis.
  • Gecastreerde katten zijn gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere katten.

Castratie zorgt ervoor dat uw kat gezonder blijft!

Ongecastreerde katers zijn echte vechtjassen die regelmatig met vechtabcessen thuiskomen. Na castratie is dit probleem veel minder, omdat de kater minder territoriumdrang heeft.

De ingreep

Castratie is een standaardingreep die gebeurt onder algehele narcose. De adviesleeftijd van castratie (en sterilisatie) is tussen de 6 en 9 maanden. Bij castratie wordt een kleine snede in de balzak gemaakt. Uw kat kan dezelfde dag weer naar huis. Castratiewonden hoeven niet gecontroleerd te worden. Een vervelende kap is niet nodig.

De volwassen kat

Volwassen katten zijn fantastische dieren. Eigenwijs, tevreden spinnend op schoot of op de verwarming, actief en jagend. Dat ze vaak wat onafhankelijker zijn dan de hond betekent niet dat ze geen zorg en aandacht nodig hebben. In tegendeel, u zult ook voor de kat tijd vrij moeten maken om ze voldoende verzorging en aandacht te geven.

Een gezonde kat is actief, heeft heldere ogen, schone oren, een schoon gebit, een mooie glanzende vacht, is niet te zwaar en heeft mooie stevige ontlasting.

Om ze in goede gezondheid te houden hebben katten op een aantal punten uw zorg en aandacht nodig:

  • Dagelijks speeltijd met de baas
  • Jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole
  • Ontworming elke 3 maanden
  • Regelmatige vlooiencontrole
  • Regelmatge vachtverzorging (zeker de langharige rassen)
  • Goede voeding

Vaccinatieschema voor uw kat

De senior kat

Vanaf een jaar of 8 valt uw kat onder de senioren. De gezondheid van uw kat zal langzaam steeds meer aandacht van u gaan vragen. Natuurlijk wilt u nog zo lang mogelijk van uw geliefde kat genieten. Daarvoor is het belangrijk dat u goed naar uw kat blijft kijken en veranderingen aan doorgeeft, dan kunnen wij samen zorgen dat uw kat zo lang mogelijk fit en gezond blijft.