Honden

Honden hebben, net zoals mensen, ook in de verschillende stadia van hun leven verschillende zorg nodig. Het levenspatroon van de honden is anders, voedingsbehoeften veranderen in de loop van de tijd en met het verstrijken der jaren zal de medische zorg toenemen. 

De jonge hond

Aanschaf van een pup

Het klinkt waarschijnlijk cliché maar het moet toch gezegd zijn: "bezint eer ge begint". Asielen zitten vol met afgedankte honden. Voor de aanschaf van een pup is het belangrijk van tevoren over een aantal zaken goed na te denken.

  • Nemen we een pup of een hond uit het asiel?
  • Nemen we een rashond of een kruising?
  • We hebben nu nog tijd, maar over 10 jaar ook?
  • Op welke kosten moet ik rekenen? Denk aan kosten voor voeding, speeltjes, opvang en dierenartskosten.
  • Verdiep u in het type hond wat u wilt aanschaffen en denk er goed over na of dit bij uw levensstijl past.

Hoe vind ik een betrouwbaar adres voor een pup?

Het is haast onmogelijk om betrouwbare adressen voor kruisingen op te geven. Helaas zijn de ervaringen met de meeste "puppiefarms" niet erg goed. Enige goeie tips:

  • Gezond verstand laten werken bij bezoek aan een adres.
  • Als u een adres op internet vindt, even verder te zoeken naar de ervaringen met deze aanbieder of bij uw dierenarts informeren of die ervaring heeft met deze fokker.
  • In een aantal gevallen worden pups van puppiefarms aangeboden via families. Goed doorvragen en telefoonnummer/aanbieder checken of deze vaker voorkomt op internet.
  • In ieder geval de moeder mogen zien.
  • Niet trappen in vage contracten met constructies als "bij ziekte dient u onze eigen dierenarts te consulteren anders vervalt de garantie".
  • Letten op de gezondheidskenmerken zoals hieronder vermeld.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een pup?

Let op waar u uw pup koopt. Zielige pups in een smerig achteraf schuurtje zullen uw hart breken en vertederen maar wanneer u zo'n pup toch koopt houdt u ook deze "broodfok" in stand. Vraag of u de moeder mag zien. Er bestaan veel "opkopers" van nesten pups. Wanneer u daar een pup vandaan haalt weet u nooit wat u precies koopt.

Het beste kiest u de pup die zich vriendelijk gedraagt en niet bijterig is. Het is absoluut niet erg wanneer een pup eerst even de kat uit de boom kijkt en zich wat later bij u meldt. Pups die zich nu al erg dominant en erg zeker gedragen hebben wat meer potentie om dominantie te ontwikkelen. Pups die nu al erg bang zijn hebben meer aanleg om zeer aanhankelijk te zijn of zich te ontwikkelen tot angstbijters.

Verder heeft een gezonde pup:

  • Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.
  • Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.
  • Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.
  • Een schone neus zonder uitvloeiing.
  • Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte "zandkorreltjes").
  • Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
  • Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.

Vaccineren van uw pup

* Toelichting op het schema:

Parvo en Weil: Vaccinatie tegen Parvo en de Ziekte van Weil. Bij intensief contact met honden raad ik aan extra kennelhoest te enten.
Grote cocktail: Vaccinatie tegen Parvo, Weil, Para-infuenza, Hepatitis Contagiosa Canis en Besmettelijke Hoest
Rabies: Het vaccin met de rabiësenting is 3 jaar geldig! Wanneer u met uw hond naar het buitenland wilt, kunt u zich het beste ruim van te voren op de hoogte stellen van de invoereisen.
Kennelhoest: Een goede kennel stelt de kennelhoest als vaccinatie verplicht. Ook wanneer u met uw pup naar puppycursus gaat is het verstandig deze vaccinatie te geven. 

Castratie van uw (jonge) hond

Castratie voor een aangenamer gezinslid

  • Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.
  • Minder weglopen en geen ongewenste serenades meer.
  • De gecastreerde reu produceert minder pussige uitvloeiing uit de penis en heeft minder neiging in en om het huis een territorium af te bakenen.
  • Gecastreerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.

Castratie tegen dominantie

Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het is geen zekerheid! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kan ik uw hond een inplant geven. Deze inplant onderdrukt tijdelijk de productie van mannelijk hormoon. Gedraagt uw hond zich na de injectie zoals u dat graag zou willen, dan is castratie een goede optie. Is er geen verandering, dan kunt u beter met het gedrag van uw hond aan de slag!

Castratie voor een gezondere hond?

Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een hond op jonge leeftijd te castreren. Op latere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn voor castratie. Prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus zijn daar voorbeelden van.

Castratie, sterilisatie en het fabeltje van overgewicht.

Sommige honden kunnen de neiging hebben om wat in gewicht aan te komen na sterilisatie of castratie. Dit kan echter eenvoudig tegengegaan worden. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Honden die dan hetzelfde blijven eten houden meer energie over wat opgeslagen kan worden in vet. Dit betekent dat een hond na castratie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte nodig heeft.


De ingreep

Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Ik geef pijnstillers mee voor de dagen na de operatie. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Indien nodig kan ik een kap meegeven. Na 10 dagen wordt de wond gecontroleerd.

Kortom:

Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.

Sterilisatie van uw pup

Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus. Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste loopsheid dus op 6-9 maanden leeftijd. Het zorgt voor een stabielere en gezondere huisgenoot.

Sterilisatie voor een aangenamer gezinslid

  • Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.
  • Minder weglopen, geen last meer van opdringerig gedrag en serenades van ongecastreerde reuen.
  • De gesteriliseerde teef produceert geen bloederige uitvloeiing meer die tapijt en bank bevuilt.
  • Gesteriliseerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.

Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!

  • Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden, dus voor de eerste loopsheid.
  • Uiteindelijk krijgt zo'n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval beide!
  • Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.
  • Een teef moet niet éénmaal een nestje gehad te hebben om gezond door het leven te gaan 

Sterilisatie om zwangerschap te voorkomen

Overpopulatie van honden is een serieus probleem. Nog steeds zitten asielen vol met afgedankte hondjes. Door het risico op ongewenste zwangerschappen niet tegen te gaan, houden we het hedendaagse probleem in stand. Het vinden van een nieuw thuis voor de jonge aanwinsten is niet altijd zo gemakkelijk als u denkt. En mocht u besluiten één of meerdere pups zelf te houden, denk dan aan de extra kosten van vaccinaties, voeding, speeltjes en eventuele ziekten. Bovendien kan tijdens de bevalling de gezondheid van de teef in gevaar komen.

Sterilisatie en het fabeltje van overgewicht

Een veel gehoorde opmerking is dat honden altijd dikker worden na sterilisatie. Dit is niet juist. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Dit betekent dat een hond na sterilisatie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte ("light"voer) nodig heeft. Overigens is het ook onjuist dat honden slomer worden van sterilisatie. Niet de sterilisatie maar juist overgewicht door onjuiste voeding kan traagheid veroorzaken.

De risico's

Bij teefjes bestaat er een zeer geringe kans op urine-incontinentie, vroeg of laat na sterilisatie. Hoewel natuurlijk best vervelend, is deze aandoening met medicatie goed te behandelen. Om het narcoserisico tot het absolute minimum te beperken gebruiken we de modernste en veiligste methode en narcosemiddelen van dit moment. Heel soms zien we een vachtverandering na sterilisatie.

De ingreep

Sterilisatie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. U krijgt pijnstillers mee voor de dagen na de operatie, dit bevorderd de wondgenezing. Indien nodig kunt u een kap meekrijgen. 10 dagen na de operatie wordt de wond gecontroleerd.


De volwassen hond

Volwassen honden hebben veel behoefte aan zorg en aandacht om ze gezond, blij en fit te houden. Honden zijn sociale dieren en hechten zich heel erg aan hun baasjes. U zult dus tijd voor ze vrij moeten maken om ze voldoende beweging en speeltijd te geven.

Een gezonde hond is actief, heeft heldere ogen, schone oren, een schoon gebit, een mooie glanzende vacht, is niet te zwaar en heeft mooie stevige ontlasting.

Het leuke aan honden is dat ze u alle aandacht dubbel en dwars teruggeven. Bovendien is hun liefde onvoorwaardelijk, die staart wiebelt er altijd op los, of u nu moe, verdrietig of chagrijnig bent. Om ze in topconditie te houden hebben honden een aantal punten uw zorg en aandacht nodig:

  • Minimaal 1 wandeling per dag
  • Dagelijks speeltijd met de baas
  • Jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole
  • Ontworming elke 3 maanden
  • Regelmatige vlooiencontrole
  • Vachtverzorging minimaal 1x per week
  • Goede voeding

Vaccineren van uw hond

Is het echt nodig om elk jaar mijn hond te vaccineren??? Ja!

Uit recentelijk onderzoek is echter gebleken dat de beschermingsduur voor een aantal componenten uit de vertrouwde cocktail langer is dan 2 jaar. Voor de ziekte van Weil en Parainfluenza blijft de beschermingsduur van 1 jaar gelden. Daarnaast kunnen voor verschillende honden factoren als gezondheid, leeftijd, leefomstandigheden en infectierisico sterk verschillen. Vaccineren zal altijd noodzakelijk blijven. Het is dus een goede zaak om samen kritisch naar het vaccinatieschema van uw hond te kijken.

Daarnaast wordt er tijdens de jaarlijkse vaccinatie van uw hond ook een gezondheidscontrole uitgevoerd.

Kleine cocktail: Vaccinatie tegen Weil en Para-influenza. Bij intensief contact met honden raad ik aan extra kennelhoest te enten.
Grote cocktail: Vaccinatie tegen Parvo, Weil, Para-infuenza, Hepatitis Contagiosa Canis en besmettelijke hondenhoest
Rabies: De rabiësenting is 3 jaar geldig is! Wanneer u met uw hond naar het buitenland wilt, kunt u zich het beste ruim van te voren op de hoogte stellen van de invoereisen.
Kennelhoest: Een goede kennel stelt deze vaccinatie verplicht.

De senior hond

Vanaf een jaar of 8 valt uw hond onder de senioren. De gezondheid van uw hond zal langzaam steeds meer aandacht van u gaan vragen. Natuurlijk wilt u nog zo lang mogelijk van uw trouwe viervoeter genieten. Daarvoor is het belangrijk dat u goed naar uw hond blijft kijken en veranderingen doorgeeft, dan kan ik samen met u ervoor zorgen dat uw hond zo lang mogelijk fit en gezond blijft. 

Puppy for life: info