Nieuws uit de praktijk of uit de wereld van de huisdieren

Praktijkupgrate : inhouse bloed- 

en urine-analyse!

 Om u sneller en efficiënter te kunnen helpen, heb ik een bloedlabo geïnstalleerd. Dus indien er een bloedname nodig is, kunnen we dat meteen doen en samen de resultaten bespreken.

Ook urine kunnen we samen bekijken!



DOG.ID en CAT.ID: verandering in de wetgeving betreffende de privacy.

Katten- en hondeneigenaren moeten zelf vanaf 1 mei 2021 zelf hun adresgegevens op de dog.id en cat.id website openbaar zetten 

Check je chip! - Huisdierinfo-home

Check je chip!

Zijn de gegevens op de chip van jouw huisdier nog correct?

Je kat of hond kwijtraken, dat is een nachtmerrie. Is je huisdier gechipt?
Dan vindt het makkelijker de weg naar je terug.
Tenminste, als de gegevens die op de chip staan correct zijn én je deze gegevens hebt vrijgegeven.

Dus: heb jij de gegevens op de chip van je hond of kat al gecheckt? Doe het nu en zie je viervoeter sneller terug als je hem kwijt bent.

Ik wil de chip van mijn kat checken op CatID.be Wat heb je nodig?

  • het chipnummer van jouw hond / kat
  • jouw eID
  • de pincode van jouw eID
  • een computer en een kaartlezer

Het programma eaZyLink is nodig om jouw eID te lezen. De installatie gebeurt automatisch mits je toestemming.

Ik wil de chip van mijn hond checken op DogID.be Foutmeldingen en veelgestelde vragen

  • Waar vind ik het chipnummer?

Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers en vind je in het paspoort of (voor katten zonder paspoort) op het registratiebewijs.

  • Wie kan de chip checken in DogID of CatID?

Enkel de persoon op wiens naam het dier geregistreerd staat heeft toegang tot de gegevens.

Meer veelgestelde vragen en foutmeldingenCheck je chip! - Huisdierinfo-home


Cat ID

Registratie van je kat

Sinds november 2017 moeten alle katten gechipt en geregistreerd worden in een nationale databank. Wanneer je naar de dierenarts komt om je kat te laten chippen en registreren, moet je daarom je elektronische identiteitskaart mee brengen en je bijhorende pincode kennen. Deze hebben we nodig om je kat aan te melden op de Cat Id databank. 

Zomer zalig, maar wel

teken- en vlooienseizoen 

Vul een subtitel in

Vlooien


Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

Alvorens tot de vlooienbestrijding over te gaan zullen we eerst de cyclus van de vlo bespreken.

2 Soorten vlooien
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.

Huisdier en omgeving
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.
Topje van de ijsberg
Zoals in het plaatje links te zien is bestaat maar een heel klein deel van de cyclus uit volwassen vlooien. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.

Waarom vlooien bestrijden?
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Jeuk Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
  • Wormen Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
  • Vlooienallergie Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

.

Levenscyclus VLO 

Waar zitten de vlooien? Voornamelijk in huis!
Waar zitten de vlooien? Voornamelijk in huis!

Teek: overbrenger van verschillende ziektes


Teken zien eruit als een klein lederen zakje, met aan de voorkant een nauwelijks zichtbare kop. Ze hebben acht poten, waardoor ze behoren tot de spinachtigen en niet tot de insecten, zoals vlooien.

Met bloed volgezogen wijfjes wegen tot honderd keer hun eigen gewicht en kunnen vijf tot tien keer (een centimeter) zo groot worden. Er zijn verschillende soorten bekend.


Een teek die zich volgezogen heeft met bloed

Teken die we in Belgie aantreffen, de Ixodus ricinus, hebben drie keer een gastheer (wilde zoogdieren en vogels, huisdieren, mens) nodig waarbij ze bloed zuigen. 

De cyclus duurt zo gemiddeld drie tot zes jaar.

Uiteindelijk wordt er op de gastheer gepaard, waarna het wijfje zich in ongeveer één week volzuigt met bloed. Daarna valt ze van de gastheer af; legt duizenden eitjes op verborgen plaatsen (onder stenen, spleten etc.) en sterft.
Teken klimmen in grashalmen of struiken en hechten zich vast tot een geschikt dier voorbijkomt. Ze kunnen maanden tot jaren overleven buiten de gastheer. Dit verklaart ook de lange cyclus. Teken zijn voornamelijk actief in vochtige klimaatomstandigheden (voorjaar en herfst). In de winter verkeren ze in een ruststadium.



Afbeeling van de levenscyclus van de teek

Problemen veroorzaakt door teken bij hond en kat

Teken kunnen irritatie, bloedverlies en wonden in de huid veroorzaken. Een gastheer, ook de mens, voelt niet wanneer een teek bijt. Dit komt doordat een teek een stof afscheidt met een pijnstillend effect.
Achteraf ontstaat wel jeuk en soms een ontstekingsreactie.
Teken kunnen ook gevaar opleveren als ze drager zijn van een voor de hond gevaarlijke ziekte. In Zuid-Europese landen zijn teken aanwezig (Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus) die ziekten, zoals babesiose, kunnen overbrengen. De teken kunnen worden meegenomen via honden die worden meegebracht van vakantie.
Buitenshuis is het Belgische klimaat te ongunstig voor de teek, hoewel onlangs enkele honden met babesiose zijn gevonden in Belgie zonder dat deze dieren in het buitenland waren geweest.
Bij enkele dieren werden inderdaad de Zuid-Europese teken gevonden wat erop wijst dat deze zich mogelijk hier in leven kunnen houden.

Problemen van teken bij de mens

Teken kunnen besmet zijn met een bacterie (Borrelia burgdorferi) die bij de mens de ziekte van Lyme (Lyme disease) kan veroorzaken. Ook bij honden in Belgie is de ziekte inmiddels enkele keren gevonden. Gemiddeld ligt de besmettingsgraad van volwassen teken met deze bacterie in België tussen de 20 en 40 procent.

De ziekte is dermate ernstig dat geadviseerd wordt enkel in de bossen te wandelen met bedekkende kleding gedurende het tekenseizoen. Dat betekent blote armen en benen bedekken en sokken over de broek trekken.

Bestrijding van teken

In de praktijk bestrijden we alleen de teken op het dier aangezien het onmogelijk is ze in de (natuurlijke) omgeving aan te pakken.
Het verwijderen van teken met tangetje of pincet, bij voorkeur rechtstandig uittrekken zonder erin te knijpen en niet draaien, is een vies en lastig karwei, vooral als de kop achterblijft. Daarom wordt aanbevolen het wondje hierna te ontsmetten met bijvoorbeeld alcohol. Eventuele achtergebleven delen van de teek verdwijnen na enige tijd vanzelf. Dit geldt ook indien het een teek op de mens betreft.
Het gebruik van alcohol, ether, petroleum en dergelijke op de teek heeft het risico dat de teek eventueel geïnfecteerde maaginhoud in de wond deponeert.

 Voor de volgende dieren wordt tekenbestrijding geadviseerd:

  • Honden in Belgie die worden uitgelaten in gebieden waar veel teken voorkomen (bomen, struiken).
  • Honden die meegaan op vakantie naar landen rond de Middellandse Zee (Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland).
  • Katten die regelmatig met teken besmet thuis komen


MAART:Maand van de tandhygiëne

Maart : traditioneel de maand waarop we het accent leggen op de gezondheid van het gebit van uw huisdier


  Op consultatie verschijnen honden en katten die onnodig ziek worden of pijn lijden omdat ze met gebitsproblemen en ontstoken tanden rondlopen. De klachten gaan van een slechte adem naar niet meer willen eten tot zelfs een algemene verminderde conditie. De bacteriën in de tandplak kunnen via het mondslijmvlies andere organen zoals het hart , de lever en de nieren aantasten!


 Eerst ontstaat er een bruine aanslag (tandsteen) op de tanden van de hond of de kat. Naarmate de tandsteen opstapelt, krijgt het dier een slecht riekende adem. Daarna wordt na enige tijd dat het tandvlees rood, dat is dan een tandvleesontsteking. 

In de volgende stadia trekt het tandvlees terug en komen de tanden van uw hond of kat los te zitten. In heel erge gevallen vallen ze zelfs uit!

De dieren beginnen te kwijlen en lusten geen harde brokken meer omdat ze pijn hebben.

Juiste tandverzorging


 Een goede tandverzorging is belangrijk om een gezond gebit te behouden.

1. Geef brokken

Geef uw dier brokken in plaats van natte voeding. Bij natte voeding blijft er heel veel voeding aan de tanden plakken. 

2. Laat uw dier kauwen

Kauwen is de manier waarop dieren in het wild hun tanden onderhouden. Maar wees voorzichtig met wat u uw dier aanbiedt: botten versplinteren al snel en veroorzaken wonden in de slokdarm, maag en darmen met mogelijk grote gevolgen.

Geef bij voorkeur natuurlijke kauwsnacks die verteerbaar zijn en veel kauwplezier geven aan je kat of hond

Tanden poetsen


De tanden van uw dier poetsen doe je met aangepaste tandpasta en een aangepaste tandenborstel. Gebruik nooit tandpasta voor mensen want daar zit te veel fluor in voor uw hond of kat.

 In deze tandpasta zitten enzymen (= speciale eiwitten) die de vorming van tandsteen tegengaan. Het is daarom dat deze tandpasta zo efficiënt en krachtig werkt. Bovendien bestaat hij ook met kippensmaak zodat uw dier er zelfs naar uit zal kijken om zijn of haar tanden te laten poetsen

Maar ook als u het niet ziet zitten met een tandenborstel, zijn er andere opties. 
Dezelfde enzymes als in de tandpasta zitten immers ook in de kauwstrips. En voor de dieren die niet graag kauwen bestaan er  nog twee alternatieven met dezelfde enzymes:  een vloeistof om bij het drinken te doen en een gel om het tandvlees mee aan te stipppen.

Kortom, er bestaat voor elk dier een aangepaste versie om de tanden optimaal te verzorgen!

Wat als de tandsteen reeds gevormd?

Heeft uw hond of kat tandsteen, dan is dit niet meer te verhelpen met één van de bovengenoemde producten en moet het dier een detartratie (tandsteenverwijdering) ondergaan. Door middel van ultrasone trillingen wordt de tandsteen los getrild van de tand. Daarna worden de tanden gepolijst zodat het dier met een frisse mond weer verder kan. Deze ingreep gebeurt  onder sedatie omdat het dier met de mond open moet blijven liggen.

Zoals u merkt kan u door middel van enkele eenvoudige maatregelen ervoor zorgen dat het gebit van uw hond of kat goed onderhouden wordt. Op deze manier voorkomt u de vorming van tandsteen met alle gevolgen vandien.

Voor controle van de tanden kan u steeds terecht op de praktijk , ik help u zo gericht mogelijk met de tandproblemen van uw lieveling. 

Egelavontuur


Half maart 2017 ,

een dringende oproep:

ik heb een egel op mijn riek gespiest bij het opwerken van de composthoop , hij is gewond tussen zijn pootjes!


De volgende tekst komt van de egelvrienden zelf: 


Teamwork in de ok van de dierenarts op het platteland. De mannetjes egel wordt vakkundig geopereerd terwijl Anna het kapje van de verdoving op het egelsnoetje houdt en ik de pootjes bij de wond weghoudt. Nu in hospitalisatie... fingers crossed.

#egel #woestegoesting #dewildeproeftuinvandekempen #dierenarts #vet #hedgehog #nature #natuur 

De egel wordt verdoofd met inhalatie-verdoving , daarvoor dient het kapje. Door de riekperforatie is er een wonde van thv buik van de egel. Er puilt een darmlus uit de wonde. 

De wonde wordt gedesinfecteerd, de darmlus wordt gespoeld, en terug naar binnen gebracht. De wonde wordt gehecht. Er wordt antibiotica en pijnstilling toegediend. 

Dan gaat de egel naar de hospitalisatie en verder verzorgd  en zie het resultaat na enkele dagen !!

Egel terug naar huis

Als dierenarts ben ik ondermeer lid van de Limburgse Dierenartsenkring. En omdat het aanschaffen van een hond geen lichtzinnige beslissing is hebben wij, samen, de Limburgse Dierenartsen, een website aangemaakt die je helpt bij het nemen van de juiste beslissingen. Overweeg je een pup of nieuwe hond aan te schaffen? klik dan op het onderstaande logo, en neem dan een kijkje op onze pagina.


Op deze website willen we je niet enkel verdere info geven, maar ook een aantal tools aanreiken om een doordachte en juiste keuze te maken bij het aanschaffen van je nieuwe hond. Zo vind je hier een te printen vragenlijst om uit te maken welke hond bij je past en een checklist waarmee je kunt uitmaken of je een betrouwbare fokker hebt gevonden en dus niet bent terechtgekomen bij een broodfokker.

Je kan ook gericht zoeken. Klik dan op één van de onderstaande links.



Heb je nog vragen dan kan je steeds bij mij terecht. Ik wens je alvast veel leesplezier!

HOND EN KAT BANG VAN LAWAAI? 

hier enkele tips en adviezen